Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Kampen om Elysée-palasset

AVDEKKET: De deputertes svarte kasser

13 Février 2015 , Rédigé par Steinar Lindblom Publié dans #Politics

Det er en historie om pengenes uutholdelige letthet blant folkevalgte. Franske politikeres fjærlette forhold til penger, enten det er lokalt eller nasjonalt, er ofte ufattlelig sett fra en skandinavisk kultur. Så forstår man kanskje bedre hvorfor det går til helvete på første klasse med Frankrike.

Sigar-elskeren

Statssekretær Christian Blanc i regjeringen under Sarkozy fikk seg levert sigarer til 12 000 Euro på bare 10 måneder i 2010. Av statens penger.

Borgermesteren i Nice, Christian Estrosi (UMP) elsker å være i Paris. Han tar fly på kommunens regning, selv om det gjelder møter i UMP.

For å kunne ta seg bekvemt frem mellom gatene i Paris, liker Estrosi da å sende sin tjenestebil med sjåfør fra Nice til Paris - med hotell og bevertning. På kommunens regning. Sjåføren kjører alene hjem igjen. Både ministeriene og UMP har tjenestebiler. Det finnes 17 700 taxier i Paris.

En aperitif til høy pris

I 2008 var Christian Estrosi statssekretær for oversjøiske områder og tenkte seg til Washington for der å forsvare idéen om innskrivning av korallrev i Ny-Caledonia på FNs liste over verneverdige naturskatter. Han hadde bestilt sin flybillett på vanlig måte. Det var bare at den januardagen hadde president Sarkozy på spontant varsel invitert sine nærmeste til en koselig apéitif i Elysée-palasset. Estrosi mente han hørte med der, og ville selvsagt ikke avslå presidentens lille invitasjon.

Han avbestilte det bookede ruteflyet og bestilte en privat jet,Falcon 9000, til en tur/retur- pris av 1,2 mill NOK. På statens regning.

Det skjedde uten konsekvenser. Bare litt presseomtale.

I partiet UMP, i hovedsak finansiert av staten, er det 120 ansatte. En lang rekke avdelingsledere har der hatt lønn og frynsegoder på nær 100 000 NOK pr. måned.

Svarte kasser

Man visste det hadde pågått i årevis og meget diskret. Medlemmene av nasjonalforsamling og senat hadde svarte kasser.Dog lovlig og ordnet av Finansdepartementet på forespørsel fra parlamentet. Men stillferdig. Før det ble besluttet gjennomsiktighet i 2013, og hva pengene går til er nå gjort offentlig tilgjengelig fra og med 2014.

I landets vedtatte budsjettpakke var det for 2014 avsatt 90 millioner til nasjonalforsamlingen og 54 millioner euro til senatet. Tilsvarer nær 1,3 milliarder NOK.

Beløpene varierer noe, men hver deputert har minst 130 000 Euro til disposisjon i tillegg til god lønn og frynsegoder. Disse pengene kan han/hun dele ut til gode formål i sin valgkrets. Helt etter egne ønsker og innfall.

For en norsk høres du ut som en film fra banan-republikk.

Eksempler:

* Sophie Dessus (PS) har gitt 500 Euro til Grisefesten i Neuville/Corrèze

* Yves Jégo(UDI) har gitt 19 300 Euro til en fornøyelsespark i Abeille/Seine-et-Marne.

* David Douillet (UMP) har gitt 3000 Euro til Cowboy Hat Dancers som gir kurs i country-dans

* Erik Ciotti (UMP) har gitt 12 000 Euro til et antall pétanque-klubber (boccia) i Alpes-Maritimes.

* Bruno Le Roux (PS) har gitt 31 000 Euro til en roklubb i Seine-Saint-Denis

Det var vanlige deputerte. Gruppeledere og dirigenter kan ha millioner i konvolutten sin.

* Senator Philippe Marini (UMP) skjenket i 2013 en gave på 340 750 Euro til et berømt ridesenter i Compiègne, der hans hustru var president i rideklubben og en flittig bruker av stedets fasiliteter.

Oppfinnsomheten til de deputerte om hvem skal få regnes som stor.

Det er neppe tenkelig at politikerne - direkte eller indirekte - herigjennom kan oppnå andre fordeler enn mottakerens rødmende takknemlighet.

Senatoren valgte generøs gave til hustruens ridesenter. Av statens midler. Det gikk fint.

Senatoren valgte generøs gave til hustruens ridesenter. Av statens midler. Det gikk fint.

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article