Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Kampen om Elysée-palasset

Fransk bakoversveis

18 Mars 2015 , Rédigé par Steinar Lindblom Publié dans #Politics

President François Hollande vrir seg som en ål.

Han har fått en kraftmelding fra gutta i Brussel. Forventninger og krav til orden i franske pengesaker i den aller nærmeste fremtid - dvs. en streng og klar plan med beløp og milepeler. London, Brussel og Berlin tar seg til hodet over evneveikheten i Paris. Mens Hellas kjemper, hvorfor skal Frankrike ha særbehandling?

Som medlem av EU har Frankrike rettigheter og plikter, spesielt innen styring av sin egen husholdning. Et nøkkeltall er at det årlige uderskuddet ikke skal være større enn 3 % av BNP.

Frankrike lå på mellom 4 og 5 %, og den nye presidenten Hollande lovet å fikse det i 2013. Det klarte han ikke, selv om det praktisk ikke er noen kunst. Han fikk motvillig aksept av Brussel for en utsettelse på 2 år med å løse oppgaven. Han måtte melde at han klarte det ikke i 2015 heller. Kunne han få to nye år - til den dagen hans periode utløper i mai 2017?

Brussel kranglet seg imellom, men ga et tennerskjærende ja, hjulpet av Angela Merkels overbærenhet.

Hater kutt

François Hollande, som hater kostnadskutt av politiske grunner, kom på en pressekonferanse i januar 2014 med et friskus-utspill som overhodet ikke ligner ham: - regjeringen skal nå spare 50 milliarder Euro. Det var ment for å roe Brussel, ikke for å redde Frankrike - for det er ikke hans jobb.

I ettertid har det vist seg at regjeringen, med finansdepartementet kalt Bercy, ikke vet hvordan de skal spare 50 milliarder Euro. Med stort og smått, pluss forgreninger, er det 147 000 ansatte i Bercy - og de tjener usedvanlig godt der. Siden januar 2014 har Hollande ikke gjort noen tellende, varige innsparinger. Konjunkturer og Euro-kurs og oljepris holdt utenfor regnestykket.

Nå sier Brussel at det må være slutt på surret.

Som betingelse for den siste utsettelsen - Frankrike har brutt alle tidligere betingelser - skal Hollande i tillegg til de 50 spare inn 30 milliarder Euro. Totalt 80 milliarder. Og han har altså enda ikke begynt.

François Hollande fortrekker å være forsiktig. Departementsvalgene starter søndag den 22.mars, og annen valgomgang er søndagen etter. Enhver besluttsomhet nå kan koste dyrt da. Et overveldende stort antall av de 90 fylkesmennene er sosialister. Med mange generøse goder.

Tsunami-varsel

Hollande blir ikke mer besluttsom av den siste meningsmålingen før valget:

Front National 30 %, UMP+UDI (sentrum) 29 %, PS 19 %.

Hvis utenforstående kan synes at Bercy virker tungdrevet, så har de mye å styre med. Det kan nevnes at Frankrike har 400 000 nasjonalt vedtatte normer, 127 000 dekreter og 10 500 lover.

Det ble diskutert hvor mange hardkokte egg et barn kan spise i skolekantinen - alt etter sin alder.

Det ble nedsatt en prosjektgruppe, og det ble holdt tallrike møter med deltakelse av 52 høye funksjonærer. Ut av det kom det en rapport på 80 sider som ble undertegnet av 10 ministre.

Uten at det ble bestemt noen kontroll av hvor mange hardkokte egg barna så spiste.

Det foreliggeer ingen restriksjoner på hvor mye gåselever høyt plasserte franske funksjonærer kan spise på restaurant til lunsj og middag. Det er uansett skatteborgerne som betaler

Det finnes vedtatte normer for hvor mange hardkokte egg franske barn kan spise

Det finnes vedtatte normer for hvor mange hardkokte egg franske barn kan spise

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article